Akkor nyisd ki a szád, ha valami pozitívat és építő jellegűt tudsz mondani

Ismersz olyan embert a környezetedben, aki folyton negatív megjegyzéseket tesz, vagy, aki minden észrevételével kritizál, aki állandóan morog valamin, aki mindenben a problémát látja? És olyat, aki bírálja a döntéseidet vagy mások életvezetését…?

Ha igen, küldd el neki ezt a felhívást!

Ideális esetben változtat eddigi gyakorlatán és élvezi ennek jótékony hatásait Veled együtt, de ne legyenek illúzióid és fogadd el, ha erre még nem áll készen, viszont remélhetőleg akkor is tiszteletben tartja a kérésed és megtartja magának vagy másnak 🙁 romboló megnyilvánulásait.

A szavak ugyanis kihatnak arra, hogy hogyan érezzük magunkat vagy hogy mit gondolunk. De ugyanígy a gondolataink is. És igaz ez fordítva is: ahogy gondolkodunk, ahogy érezzük magunkat az meghatározza szavainkat. Ez a kölcsönhatás tehát befolyásolja az életünket.

Éppen ezért a pozitív megerősítés nagyon fontos, főleg gyerekkorban. Szerencsére egyre több szülő figyel erre tudatosan. De vajon miért nem figyelünk erre felnőttek vonatkozásában is? Szerintem kellene, mert szavainkkal nemcsak építünk, de képesek vagyunk rombolni is.

Nagymamám mondta mindig, hogy figyeljek a viselkedésemre, mert elég egyetlen rossz megnyilvánulás és rögtön észreveszik, megjegyzik, míg legalább 10x kell jót cselekednem ahhoz, hogy egyszer észrevegyék. Milyen igaza volt! Ha nem figyelünk, így működünk mi emberek. A hibát, hiányosságot azonnal megszóljuk, de elismerés nélkül elmegyünk a legnagyobb teljesítmény mellett.

Mivel senkit nem lehet megváltoztatni, Mahatma Gandhi szavaival szeretnélek buzdítani:

“Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban!”

Kezdetben próbáld ki 1 hétig, hogy kizárólag pozitívan, elismerően vagy építő jelleggel kommunikálsz! Ha a kihívás során azt veszed észre, hogy általánosítva kritizálsz, feszültség-levezetésképp morogsz vagy szükségtelen negatív megnyilvánulásaid vannak, akkor kezdd előlről az 1 hetes próbát! 🙂