„Azért megyek a gyerekeim agyára, mert a korom és tapasztalataim okán próbáltam megóvni őket kudarcoktól, sérülésektől. Persze nem figyelnek, ami rosszulesik, s baromira megsértődöm. De akkor visszagondolok arra, hogyan beszéltem én az apámmal, nagyszüleimmel. Ők is a biztonság kupoláját vonták volna fölém, de magam is pimasz voltam, figyelmetlen, hálátlan. Ez az élet rendje. A szülők barátaira, más felnőttekre jobban figyel az ember.” (Tordy Géza)

Problems between generations concept. Teen closed his ears with his hands while her mom yells at her.

Ismerős helyzet? Hiába beszél, süket fülekre talál?

Bizony, nem könnyű megtalálni a hangot egy kamasz gyerekkel. Nem akarja, hogy beleszóljanak a dolgaiba, megy a saját feje után… De ne higgyen a külső jeleknek! Jobban szüksége van a szüleire, mint bármikor!

Fontos, hogy megtaláljuk kamasz gyermekünkkel a hangot, hogy akarjon és merjen a szülővel beszélgetni. A példamutatás mellett a kommunikáción van a hangsúly. Ha ez akadozik, vagy folyton veszekedésbe torkollik és a sértődések eltávolítják egymástól szülőt és gyermekét, érdemes lehet egy harmadik felet bevonni a konfliktusmegoldásba.

Mediáción szülő és gyermek egyenrangú fél, ahol a semleges mediátor irányítja beszélgetéseiket annak érdekében, hogy kölcsönösen kielégítő megoldásra jussanak és újra bizalmas kapcsolat alakuljon ki kettejük között.